Debats

Cafè Europa: "Com garantir la pau i la seguretat a Europa?'Com garantir la pau a Europa en un context geopolític canviant? Quins són els reptes en seguretat i política exterior de la UE? La Fundació Catalunya Europa i l’Associació Horitzó Europa han fet una nova sessió del cicle mensual de debat en línia Cafè Europa el divendres 28 d'abril de 9h a 10h. 

En aquesta ocasió, hem comptat amb Jordi Armadans, politòleg, periodista, director de FundiPau (1996-2023) i autor del llibre Pau. El valor de la vida als nostres dies (2022), amb qui hem conversat sobre les transformacions i reinterpretacions de la seguretat i la defensa de la pau a Europa.

L'OTAN reclama als països de la UE un augment de la despesa militar fins al 2% del PIB, i Espanya ja ha incrementat fins al 23% la seva partida pressupostària en defensa, segons el Centre Delàs d'Estudis per la Pau. Quin és el model de defensa i seguretat que volem al món? Quin és el rol d'Europa en aquest nou ordre mundial bipolar entre els Estats Units i la Xina? Cap a on ens porta la guerra a Ucraïna? Fins quan és sostenible l'actual l'escalada bel·licista per a aconseguir la pau i l'estabilitat al continent? Són algunes de les qüestions per a obrir el debat i repensar com podem fer front a les múltiples crisis que afecten Europa, i quin és el paper de les institucions i la ciutadania europea davant aquests nous desafiaments i amenaces.

La presentació del debat ha anat a càrrec d'Albert Royo, president de l'Associació Horitzó Europa; i Dolors Camats, directora de la Fundació Catalunya Europa, ha moderat el diàleg amb el ponent traslladant les preguntes dels assistents a la sessió.