La Fundació Catalunya Europa i l'APEC organitzem un debat amb motiu del Dia d'Europa el dimarts 14 de maig a les 18h amb la participació d'Anna Bosch, Joan Raventós i Laia Forès
El 9 de maig de 1950, Robert Schuman, ministre francès d'Afers Exteriors, pronunciava un discurs que seria la llavor de l'actual Unió Europea, l'anomenada Declaració Schuman. Ho feia només cinc anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial i en un continent traumatitzat on les ferides del conflicte encara eren a flor de pell.
Gairebé 75 anys després, la UE afronta de nou un escenari bèl·lic amb dos grans conflictes que obren portades dia rere dia: un, a pocs quilòmetres, Ucraïna; l'altre, l'etern conflicte, a Gaza. A Europa s'ha imposat un clima de guerra i, als passadissos de Brussel·les, les veus que demanen el rearmament són cada vegada més majoritàries. Una retòrica perfecta per a una extrema dreta que creix arreu del continent.
A les tensions geopolítiques, s'hi sumen els reptes econòmics, els tecnològics, els socials, els energètics, els comercials. Una llista llarguíssima de desafiaments que interpel·len Europa i que a les portes de l'estiu poden agafar una direcció o una altra. Entre el 6 i el 9 de juny els ciutadans europeus estem cridats a les urnes per escollir els nostres representants al Parlament Europeu, l'única institució de la UE escollida per sufragi directe.
Què ens hi juguem, en aquestes eleccions? Quin impacte real tindrà en la nostra vida quotidiana? És real l'amenaça d'una gran guerra a Europa? Quina representació aconseguirà l'extrema dreta i per què? Com afectarà la Comissió Europea? I les polítiques climàtiques? Què hi tenim a dir, nosaltres?
Amb motiu del Dia d'Europa, la Fundació Catalunya Europa i l'APEC organitzem un debat per tractar aquestes qüestions de la mà de tres periodistes amb dilatada experiència en l'àmbit internacional: Anna Bosch (TVE), Joan Raventós (TV3) i Laia Forès (Corresponsal a París per l'Ara, Cuatro i Telecinco) que intervindrà de manera telemàtica.