Debats

Crònica del Cafè Europa sobre drets laborals amb Javier Pacheco i Camil Ros

Ampliar l'Estat del Benestar i l'Europa federal: el millor argument contra als discursos de la ultradreta



El Cafè Europa del mes d'abril ha obert les seves portes virtuals amb una destacada presència: els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament. Amb la proximitat del 1r de maig, la conversa s'ha centrat en les reivindicacions laborals en un context que abraçava les properes eleccions catalanes i europees.

Amb eslògans com "Treballar menys, treballar millor" de UGT i "Per la plena ocupació, salaris dignes i sostre per a tothom" de CCOO, s'ha posat de manifest la necessitat d'una agenda socio-laboral més contundent dins del marc de la integració europea. S'ha debatut sobre com el nou Parlament i la nova Comissió Europea han prioritzat qüestions com la seguretat i l'autonomia estratègica, però s'ha qüestionat si això ha deixat prou espai per abordar les necessitats ciutadanes, com l'habitatge i les condicions de treball.

Camil Ros ha destacat el paper del sindicalisme especialment i la unitat d'acció i el diàleg social que ha garantit en els darrers anys la revocació parcial de la reforma laboral i l'augment del salari mínim interprofessional. Ara cal caminar cap a la reducció de la jornada laboral. Ha recordat que, com diu Lula, l'estat del benestar hauria de ser considerat patrimoni de la humanitat.

Javier Pacheco ha destacat que el principal objectiu del sindicalisme europeu ha de ser aturar l'escalada de l'extrema dreta a la UE, evitant que el Partit Popular Europeu faci una aliança amb la ultra-dreta. També ha ressaltat els reptes que suposen la batalla tecnològica, la demografia i el canvi climàtic, i com les classes treballadores es veuen directament afectades per aquestes. Ha subratllat que el paper dels sindicats ha de ser defensar-les i ha apel·lat a la necessitat d'un nou contracte social que tingui el treball digne com un dels seus pilars.



Alguns espectadors han expressat preocupació pel creixement de l'extrema dreta a Europa, referint-se a les advertències recents de líders com Macron sobre el perill que aquesta representa per a la UE. S'ha assenyalat que, tot i veure exemples com el de Meloni a Itàlia, que ha demostrat una adaptació a les institucions i el respecte per la Unió, cal mantenir una vigilant preocupació. 

Una altra qüestió destacada ha estat la necessitat de modificar els tractats de la UE abans de fer noves ampliacions. S'ha plantejat si aquesta modificació hauria de dirigir-se cap a un model de governança més federal i, en cas afirmatiu, en quin sentit i quin tipus de federalisme s'hauria proposat. Encara que els sindicats no han expressat un posicionament concret durant l'esdeveniment, aquestes qüestions han obert el debat sobre el futur de la integració europea i la seva estructura de governança.

Abans d'acabar el debat, com ve sent habitual en cada entrega de Cafè Europa, vam aprofitar per recomanar el llibre d'Anna Pacheco "Estuve aquí y me acordé de nosotros", un llibre que fa un analisi sobre com el turisme ha canviat moltes ciutats, inicialment com a motor econòmic però ara insostenible. Centrant-se en la discrepància entre el luxe que els hotels de luxe ofereixen i les realitats laborals dels seus treballadors i usant, alhora, una combinació d'antropologia de camp, crònica i assaig, explora els aspectes més incòmodes del turisme i reflexiona sobre el lleure en un futur postcapitalista.


Etiquetes