Actes, premis i beques

Presentació del llibre "Pasqual Maragall i l'Europa Pròxima"

La Fundació Catalunya Europa reivindica el llegat catalanista i d'esquerres de Maragall  • S’ha presentat el llibre "Pasqual Maragall i l'Europa Pròxima", una obra que recupera la visió europeista, inclusiva i democràtica de l'expresident de la Generalitat de Catalunya.
  • Dolors Camats i Airy Maragall han ressaltat la vigència de les idees de l'expresident, reivindicat la suma plural de les esquerres de Maragall per afrontar els grans reptes de la Catalunya i l’Europa d’avui.

La Fundació Catalunya Europa i l’editorial RBA han presentat el llibre "Pasqual Maragall i l'Europa Pròxima", una obra que recupera la visió europeista de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall.

La presentació va comptar amb la conversa d'Enrique Barón i Xavier Vidal-Folch i la participació de Dolors Camats, directora de la Fundació Catalunya Europa, i Airy Maragall, presidenta de la mateixa Fundació.

Enrique Barón, expresident del Parlament Europeu, i el periodista Xavier Vidal-Folch, van abordar assumptes de l'actualitat europea. Barón també va subratllar la vigència de l'obra de Maragall, “perquè la democràcia comença pel que és local” i perquè “va utilitzar la llengua com a expressió d'identitat a Europa”.

Dolors Camats va obrir l'acte destacant la importància del llegat de Pasqual Maragall en la construcció europea. En paraules de l’expresident Maragall: “Se’ns parla massa de l’Europa d’on venim i poc de l’Europa a la qual anem. Anem a una Europa forta i alhora subsidiària; una Europa forta, però no ‘fortalesa’; una Europa activa, però no invasora, ben al contrari: defensora de la diversitat i de la proximitat, que reconeix les ciutats com a base de la civilització”, recordava també Airy Maragall.  

Aquesta visió és més rellevant que mai davant una Catalunya i una Europa que afronten reptes comuns, com l’emergència d’una extrema dreta que qüestiona els valors mateixos de la Democràcia i que posa en qüestió la convivència pacífica de la societat. “Reivindiquem més que mai, la manera de fer i governar que el van caracteritzar: ambició social i nacional per reduir desigualtats i eixamplar drets, propostes per transformar des de les institucions però amb complicitats des de la societat, i acords plurals d’esquerres per fer-ho possible”, afirmava Camats.

Airy Maragall ha posat èmfasi en el fet que els aspectes centrals de la visió d'Europa de Pasqual Maragall són encara temes pendents o en discussió avui dia, com la necessitat de donar més veu a les ciutats, veure la immigració com una solució i no com un problema, i enfortir els fonaments de la UE amb l’ampliació. També ha subratllat la necessitat d’actuar contra el canvi climàtic i en favor de la pau. “Només des d’una Europa amb més unió política, més federal, serà possible encarar aquest nou període de construcció europea. Un període en què ja no podem tornar a fer-nos la pregunta Europa, ¿sí o no? Si no que hem de preguntar-nos: QUINA EUROPA VOLEM?”.

Per acabar, Dolors Camats ha subratllat que la Fundació Catalunya Europa, fundada pel mateix Pasqual Maragall, treballa per una societat catalana activa en la construcció europea, defensant una Unió Europea amb entitat pròpia i una democràcia més àmplia. “Treballem perquè la societat catalana sigui un subjecte actiu de la construcció europea. Per una Unió Europea federal, amb entitat pròpia, de caràcter econòmic i polític i una base democràtica més àmplia fonamentada en el paper de la ciutadania i de les ciutats”.Airy Maragall va ressaltar que aquest nou llibre completa la visió de Pasqual Maragall amb una aproximació a Europa, després de les publicacions anteriors de la Fundació, "Pasqual Maragall, Pensament i Acció" (2017) i "Maragall i el Govern de la Generalitat: Les Polítiques del Canvi" (2021). Recordant que “l’Europa pròxima ha estat, des dels inicis de la trajectòria política del pare, un anhel i una convicció”.

Amb aquesta obra, la Fundació Catalunya Europa reafirma el seu compromís amb el llegat de Pasqual Maragall i amb la construcció d'una Unió Europea més justa, democràtica i integrada. La presentació del llibre ha estat un esdeveniment per recordar la importància d’una Europa pròxima i la necessitat d'una participació activa de la societat catalana en la seva construcció.

El llibre "Pasqual Maragall i l'Europa Pròxima" ja està disponible a les llibreries.


Etiquetes