Actes, premis i beques

Seguiment i debat del procés electoral

Nit electoral europea  • La Fundació Catalunya Europa, juntament amb l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Ateneu Barcelonès, ha organitzat un acte de seguiment i anàlisi dels resultats de les eleccions europees d’aquest passat diumenge 9 de juny.
  • La Nit electoral Europea, celebrada al jardí de l’Ateneu Barcelonès, ha combinat anàlisi, activitats interactives i música per aprofundir en la comprensió dels reptes europeus d’una manera amable i distesa.

L’esdeveniment va començar a les 20 hores i es va prolongar fins a mitjanit, iniciant-se amb la benvinguda d’Airy Maragall, presidenta de la Fundació Catalunya Europa, Isona Passola, presidenta de l’Ateneu Barcelonès, i Sergi Barrera, cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

L’acte va reunir fins a 200 persones, incloent-hi  entitats juvenils i del moviment europeu i públic general, i va ser conduït per la periodista Lara Malvesí, qui també va moderar les taules de debat.

La primera taula d’anàlisi va comptar amb la presència de destacats experts com Eva Anduiza, catedràtica de Ciència Política, Steven Forti, historiador i expert en extrema dreta, Henry de Laguérie, periodista i corresponsal de ràdios belgues i franceses a Barcelona, i Débora Miralles, politòloga i responsable d’internacional del COLPIS. 

Entre altres qüestions, van debatre sobre la distància entre el Parlament Europeu i els ciutadans dels diferents països membres, subratllant la necessitat de comprendre millor el funcionament i les decisions preses a nivell europeu. L’Eva Anduiza assenyalant la dificultat de motivar el vot per un Parlament, l’europeu, que en definitiva no escull un executiu directament. L’Herny de Laguérie, responent en directe a les implicacions de la dissolució de l’Assemblea Nacional a França amb motiu dels resultats electorals i les implicacions en l’àmbit europeu. En Steve Forti va repassar l’evolució de l’extrema dreta a Itàlia i com aquest país ha anat anticipant les diferents onades polítiques a Europa per explicar que caldrà veure quin és el paper de Georgia Meloni en les aliances europees a partir d’ara.A mesura que s’apropaven els resultats oficials, l’ambient al jardí de l’Ateneu es va animar amb un Kahoot sobre la Unió Europea, que va permetre als assistents posar a prova els seus coneixements d'una manera lúdica i entretinguda.

La Nit electoral europea també va comptar amb la presència d’entitats juvenils com Deba-t.org, Equipo Europa, Cafè Continental, JEF i Europa Importa, entre d’altres. Aquests últims, van pujar a l’escenari per explicar la seva iniciativa que passa per promoure la participació dels estudiants universitaris a les eleccions al Parlament Europeu a través de la informació, el debat i l'acció. 

Per acabar, Dolors Camats va recordar que Europa ha avançat a partir de moments de grans dificultats, i que “és en els moments de crisi quan cal fer de la necessitat virtut i continuar apostant per construir una Europa més forta.”

La Nit electoral Europea no només va servir per seguir de prop els resultats dels comicis, sinó també per fomentar el debat i la reflexió sobre el futur d’Europa i el paper de la ciutadania en la construcció del projecte europeu. Va ser una vetllada de participació activa, esperit crític i implicació, demostrant una vegada més la importància i rellevància que Europa té en la nostra societat.


Etiquetes