El 21 de novembre, el Hub Social de Barcelona va acollir la segona jornada de Ciutat Europa 2024, organitzada per la Fundació Catalunya Europa. La sessió va reunir experts, representants institucionals i ciutadania compromesa per debatre sobre el paper de Catalunya dins l’estratègia europea i afrontar conjuntament els grans reptes de futur.
Dolors Camats, directora de la Fundació, va inaugurar la jornada destacant que Europa es troba davant una cruïlla decisiva: la necessitat d’unir esforços per fer un salt endavant i evitar retrocessos que posin en risc els avenços socials, econòmics i polítics assolits fins ara.
Mercat comú i competitivitat: oportunitats i riscos
La primera taula rodona, moderada per Lara Malvesí, va girar entorn dels informes Letta i Draghi, que defineixen les bases per a un mercat interior més integrat i una estratègia de competitivitat reforçada per al període 2024-2029. Judith Arnal, investigadora del Real Instituto Elcano, va oferir una presentació detallada sobre les claus d’aquests informes, destacant oportunitats i riscos per a Catalunya.
El debat posterior, amb la participació de Francesc Trillas (Generalitat de Catalunya), Joan Pera (PIMEC) i Albert Ferrer (CCOO Catalunya), va explorar com aquestes propostes poden impactar sectors com l’economia, l’empresa i el mercat laboral. El públic, especialment implicat en aquesta sessió, va enriquir les discussions amb comentaris i perspectives diverses, posant de manifest que qualsevol anàlisi d’aquests informes ha de considerar múltiples punts de vista.
Gerard Vives, director general d’Unió Europea i Acció Exterior, va concloure aquesta taula amb una reflexió sobre la necessitat d’alinear les polítiques locals i regionals amb els objectius europeus.
Articular sobiranies: governança multi-escalar
El segon bloc del matí es va centrar en com abordar els reptes globals a través de models de governança que combinen escales locals i globals. Marc Parés, premi Llegat Pasqual Maragall 2024, va presentar el seu projecte de recerca, que connecta els valors del federalisme pluralista amb les necessitats actuals de sobirania compartida. El diàleg amb Laura Calvet, investigadora de sostenibilitat, va explorar com combinar perspectives globals i locals per construir models de governança que involucrin ciutadania i institucions de manera efectiva.
Urbanisme contra la segregació
La tarda va estar dedicada a l’urbanisme com a eina per combatre la segregació. Sergio Porcel, Lluís Esteve i Ariadna Martínez van presentar experiències i models d’èxit per regenerar barris en situació de vulnerabilitat. La necessitat de coordinar administracions i implicar els veïns es va identificar com un factor clau per a l’èxit de les polítiques de regeneració urbana.