Llegat Pasqual Maragall

Resultat de l'Ajut a la Recerca Llegat Pasqual Maragall

Presentació de l'estudi "Estructura urbana i segregació: Un segle a Barcelona"



"Estructura urbana i segregació: Un segle a Barcelona" és el resultat del tercer Ajut a la Recerca Llegat Pasqual Maragall. El llibre es va presentar el dia 18 de juliol al Palau Macaya, en un acte on es va explicar el procés d’elaboració i les conclusions de la investigació. Els autors de la publicació; Miquel Àngel Garcia López, Doctor en Economia, Rosella Nicolini, Doctora en Economia Aplicada i José Luis Roig Sabaté, Professor d’Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona, van ser els encarregats d’exposar les diferents línies de l’estudi. A més a més, l’acte va comptar amb la participació d’Oriol Nel·lo, Geògraf i Professor de la UAB i Josep Maria Vegara, Doctor en Enginyeria Industrial, Catedràtic emèrit de la UAB i director de la tesi de Pasqual Maragall.

La recerca dels autors, recollida en quatre assajos, té com a objectiu analitzar les diferents polítiques territorials a Barcelona des de l’últim segle per poder veure si les diferents polítiques territorials han sigut efectives per fer front als problemes de segregació urbana de la ciutat. La visió de Barcelona en la política de Pasqual Maragall juga un rol central. És la preocupació per aquesta urbs que el va portar a presentar una sèrie d’iniciatives per afavorir la cohesió social i garantir una qualitat de vida a tots els residents de la ciutat. I en aquest sentit, la seva experiència als Estats Units forma un pilar central en l’adopció d’aquestes noves polítiques urbanístiques.

Oriol Nel·lo va començar l’acte presentant el Programa llegat Pasqual Maragall, un programa de recerca i reflexió entorn a l’acció i el pensament polític de Maragall amb la voluntat d’impulsar a través d’aquesta línia de reflexió i anàlisi, noves idees i propostes. Són precisament aquestes idees, propostes i persones les que propicien a configurar la base vertebradora de l’acció política de Pasqual Maragall. Així doncs, va exposar que l’estudi presentat té una relació indirecta amb el polític català, ja que tracta dos temes que es concreten al llibre presentat pels autors: d’una banda els preus del sòl i, de l’altra, la segregació urbana. Ambdues, importants línies de pensament de Pasqual Maragall.

A continuació, Josep Maria Vegara va fer un breu recorregut sobre la cronologia de Pasqual Maragall incidint, en gran manera, sobre la tesi “Els preus del sòl públic (el cas de Barcelona)” presentada l’any 1979 i que fa un recorregut sobre la perspectiva del sòl urbà a la Ciutat Comtal. La tesi, que es va recollir en cinc volums, compta amb un recorregut cronològic de gairebé tota la història econòmica i concloïa una proposta política pel sòl de Barcelona, proposta que actualment és d’especial interès.

Tot seguit, els tres autors van fer una breu presentació de la seva recerca. Van presentar els objectius i l’estratègia principal que buscaven respondre en aquest estudi: determinar la relació entre l’estructura espacial urbana i la segregació al llarg del segle XX. Quins efectes ha tingut amb la relació dels diferents grups de població a Barcelona estretament lligat amb les accions polítiques dutes a terme per Pasqual Maragall. Així doncs l’estratègia principal de la recerca va ser l’anàlisi de l’estructura espacial urbana: el patró del preu del sòl respecte a la distància del CBD (Districte Central de Negocis) –en el cas d’aquest estudi Plaça Catalunya–, per poder determinar la relació entre els grups de població i l’estructura espacial urbana. La renda en aquesta investigació, actua com a mesura sintètica de les característiques socioeconòmiques territorials (en barris i districtes de la ciutat de Barcelona). Les conclusions obtingudes d’aquesta recerca han servit per expressar que l’estructura espacial urbana explica una part del patró de la distribució de la població a Barcelona (anticipat ja per Pasqual Maragall) i com les polítiques de descentralització van permetre que l’estructura urbana seguís funcionant com un factor principal en la distribució de la ciutat.

L’acte es va clausurar amb la intervenció d’alguns dels assistents, que van fer palès la necessitat de més estudis com aquest i la importància de poder establir respostes pels principals problemes que viu Barcelona. Finalment, Oriol Nel·lo va expressar el seu agraïment als participants de l’acte i als autors per tota la feina d’investigació duta a terme.