Llegat Pasqual Maragall

Javier Martínez-Cantó presenta 'Partidismo y (des)lealtad federal en el Estado autonómico español'



El politòleg Javier Martínez-Cantó, actualment professor i investigador a la Universitat de Konstanz, ha presentat el llibre “Partidismo y (des)lealtad federal en el Estado autonómico español”, fruit de l’Ajut a la Recerca “Llegat Pasqual Maragall 2018” atorgat per la Fundació Catalunya Europa, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya.

La presentació ha comptat amb la participació de l’autor de l’estudi i els professors Jordi Muñoz i Josep Joan Moreso, tot plegat, conduït i moderat per la periodista i directora del Diari Ara, Esther Vera.

En aquest treball, Martínez-Cantó analitza com un disseny institucional deficient de l’Estat autonòmic dificulta greument les possibilitats de reforma, a més d’atorgar privilegis als actors que ocupen el Govern central per raons gairebé contextuals. Això dificulta que el sistema institucional pugui acceptar demandes de canvi, tant en relació a unes polítiques concretes com a escala institucional. Per Martínez-Cantó, la gran influència del partidisme i dels canals intrapartidistes ha substituït les vies institucionals. L’acadèmic defensa l’augment de les vies multilaterals i bilaterals entre l’Estat central i les comunitats autònomes.

Sobre el l’estudi, Jordi Muñoz, professor de ciències polítiques a la UB, reconeix que l’anàlisi institucional de l’Estat autonòmic ha estat dominat per una perspectiva jurídica, i que un tractament des de la ciència política és molt necessari pel debat. Per Muñoz, la reforma de l’Estatut impulsada per Maragall buscava reduir l’ambigüitat sobre la qual s’havia construït el sistema d’autonomies per tal d’acabar amb la falta de garanties en l’autogovern. Segons el politòleg, aquestes garanties són tan febles que fan que sectors del catalanisme no independentista vegin el referèndum d’autodeterminació com un mecanisme de garantia institucional.

L’Estatut de Catalunya va ser, per Martínez-Cantó, un intent de Maragall per reformar l’Estat des de Catalunya. El model proposat per la Constitució és molt flexible, diu Martínez-Cantó, però això ha donat pas a vicis dins dels partits, que han estat capaços de beneficiar desproporcionadament els actors amb qui comparteixen preferències. Precisament, la proposta de Maragall anava en una direcció federalista però, per Moreso, el sistema de garanties de les autonomies està lluny d’assemblar-se amb les d’un Estat federal, que estableix les competències de l’Estat central i deixa la resta als estats federats. Muñoz afegia, a més, que els incentius de la reforma del sistema i les garanties de l’autogovern són molt baixos i estan molt lluny dels interessos de la dreta espanyola.

Per llegir l'estudi feu click aquí



Etiquetes

Llegat Pasqual Maragall