Actes, premis i beques

Digues la teva a la campanya #JoProposoUE per fomentar el debat i la participació sobre la EuropaCoincidint amb el Dia d'Europa, que se celebra el 9 de maig, la Fundació Catalunya Europa ha presentat avui la campanya #JoProposoUE per fomentar el debat, acostar Europa a la societat i promoure la participació recollint les propostes ciutadanes, i en especial dels joves, sobre el futur d'Europa per fer-les arribar posteriorment a les institucions europees.

La campanya s’ha presentat a la seu de la Representació a Barcelona del Parlament Europeu i la Comissió Europea i està impulsada per la Fundació Catalunya Europa juntament amb diverses entitats juvenils europeistes de Catalunya que s'han constituït com a grup promotor de la campanya, que es durà a terme en dues fases, entre 2023 i 2024, amb diverses activitats descentralitzades arreu de Catalunya.

La primera fase de la campanya s'inicia avui i coincidirà amb el semestre de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, fins al desembre de 2023, i la segona es farà fins a les eleccions europees previstes pel 9 de juny de 2024.

Des d'avui mateix, la web de la campanya ja està oberta a totes les propostes que els ciutadans vulguin fer arribar. 

DIGUES LA TEVA A: JO PROPOSO UNIÓ EUROPEA

Durant l'acte de presentació, la directora de la Fundació Catalunya Europa, Dolors Camats, ha destacat que "esperem que sigui el paraigua per parlar d'Europa, instar a les institucions europees a què tinguin en compte l'opinió dels ciutadans, i en especial dels joves, i fomentar l'esperit crític sobre el futur d'Europa, ja que estem en un moment clau amb les múltiples crisis que estem vivint i amb una guerra a les portes de la Unió Europea".

Segons les dades de l'Eurobaròmetre, els joves són el col·lectiu que valoren de forma més positiva la pertinença a la Unió Europea, però en canvi, segons ha explicat Camats, no se senten prou escoltats. Per això, "la intenció de la campanya és fer divulgació, però també construir espais per al debat que ajudin a enfortir el projecte europeu i evitin el risc d'involució".

El grup promotor de la campanya de moment està format per les associacions de joves Equipo Europa Catalunya, European Union Society, Joventut Europea Federalista de Catalunya, Deba-t.org, Eurolocal, Erasmus Student Network (ESN) o la tertúlia jove de l'Ateneu Barcelonès, a més d’altres joves que s’hi han sumat a títol individual.

#JoProposoUE és una eina única per apropar Europa als joves.

Per la seva banda, el portaveu del col·lectiu Equipo Europa Catalunya, Francesc Almendros, ha explicat que #JoProposoUE "és una eina única per apropar Europa als joves, per posar en valor els beneficis de formar part de la #UE, i sobretot, per encarar tots els reptes que tenim al davant". Precisament, la campanya que ha començat avui a caminar, està oberta a noves entitats i associacions de joves que s'hi vulguin sumar.

Com ha explicat Eugènia di Polito, de la Joventut Europea Federalista de Catalunya (JEF), el grup promotor de la campanya vol ser tan divers com la mateixa Unió Europea "Totes les entitats de joves i europeistes són benvingudes perquè pensem que la UE és un territori únic al món per la seva gran diversitat lingüística, cultural, de valors, identitats, etc.. La lluita per la diversitat, la pau i el canvi climàtic seran les nostres banderes principals".

Per arribar als joves, l’activista pels drets humans i podcaster de Gen Z Talks, Firdaous Alaoui , ha explicat que els impulsors de la campanya es proposen ser molt actius a les xarxes socials, especialment a través TikTok i Instagram, i amb la creació d'un videopodcast per explorar nous formats més innovadors a l’hora de parlar d'Europa.