Debats

Cafè Europa: "Autonomia estratègica oberta. La dimensió geopolítica de les TIC"En aquesta nova sessió del cicle de debats Cafè Europa, organitzada per la Fundació Catalunya Europa i l'Associació Horitzó Europa, parlem de la dimensió geopolítica de les TIC i l’autonomia estratègica europea en un context de cursa tecnològica entre els Estats Units i la Xina.

Com pot Europa competir a nivell mundial en l'àmbit de les TIC? Com reforçar la seva autonomia davant els Estats Units i la Xina? És possible la cooperació internacional en lloc de la competència pels recursos? Quina és la regulació per protegir els drets i deures de la ciutadania davant el mercat? Què s'està fent des dels Estats i les ciutats?

Actualment, el 15% de les connexions mòbils a Europa són 5G, mentre que els Estats Units i la Xina arriben al 40% i 74%, respectivament. A més, el 90% de les dades d'Occident s'emmagatzemen als EUA, i segons la Comissió Europea, caldrien 174 mil milions d’euros per complir els objectius de connectivitat del 2030.

Per això, és urgent repensar el rol d'Europa per trencar la bretxa digital amb la Xina i els EUA que afecta la competitivitat tecnològica i l'autonomia estratègica europea.

De tot plegat, en parlem amb dos ponents:

  • Eduard Martín, CIO de Mobile World Capital Barcelona i coordinador de l’Observatori Nacional de 5G impulsat conjuntament amb el Ministeri d’Economia i Empresa.
  • Pilar Conesa, fundadora i CEO d’AntevertiComissària de la Smart City Expo World Congress i membre del Consell Assessor de la Fundació Catalunya Europa.

La sessió està presentada per Dolors Camats, directora de la Fundació Catalunya Europa, i moderada per Albert Royo, president de l'Associació Horitzó Europa.

A més, tenim una nova recomanació literària de la llibreria NoLlegiu relacionada amb el tema del Cafè Europa. En aquesta ocasió, us recomanem "La guerra de los chips" de Chris Miller, professor d'Història Internacional en la Universitat de Tufts (Boston, EUA), publicada per Edicions Península aquest mes de setembre.

El cicle de debats en línia Cafè Europa se celebra el darrer divendres de cada mes, amb caràcter divulgatiu per acostar temàtiques europees i internacionals a la ciutadania.

Aquest és el calendari de les pròximes sessions especials que dedicarem a la Presidència espanyola de la UE.

  • 27 d'octubre: "Instruments per la solidaritat: el Pacte Europeu de Migració i Asil".
  • 24 de novembre: "El paper d'Europa a la 28a Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic".
  • 15 de desembre: "Quin és el balanç de la Presidència espanyola del Consell de la UE?"

Totes les sessions del cicle Cafè Europa estan disponibles al canal YouTube de la Fundació Catalunya Europa i també podreu escoltar-les al pòdcast Cafè Europa de la plataforma Ivoox.