Llegat Pasqual Maragall

Presentació "Els socialistes catalans en la configuració de l'Espanya democràtica"



La Fundació Catalunya Europa ha presentat el working paper "Els socialistes catalans en la configuració de l'Espanya democràtica, 1982-2010", de l'historiador Jaume Muñoz Jofre. L'acte, ha comptat amb la participació dels també historiadors Borja de Riquer i Joan Fuster Sobrepere que han reflexionat sobre aquesta qüestió acompanyats per la periodista Milagros Pérez-Oliva. 

El treball de Muñoz és una primera aproximació al paper dels socialistes catalans en l'Espanya democràtica des de les primeres eleccions que va guanyar el PSOE, l'any 1982, fins la sentència de l'Estatut dictada pel Tribunal Constitucional, l'any 2010. L'estudi es divideix en tres blocs, l'Estatal, l'autonòmic i el municipal, aquest últim, convertit en el gran bastió del socialisme que va servir, durant anys, d'assaig de les polítiques públiques que més tard es portarien a terme a Catalunya i a l'Estat Espanyol.  

Borja de Riquer considera que hi ha hagut una escassa influència i presència dels catalans a la política espanyola contemporània, la màxima figura, va ser Narcís Serra, que va arribar a vicepresident del govern. De Riquer atribueix aquesta escassa presència a diverses raons, depenent de si es tracta de partits de dretes o d'esquerres. La dreta catalana ha estat molt reticent a formar part del govern espanyol, tant pel seu escepticisme sobre la possibilitat de reformar Espanya, com pel fet que, en el fons, té una manca de projecte a nivell espanyol. En canvi, l'esquerra sempre ha tingut clar aquest projecte, però De Riquer es pregunta si el PSC té una proposta espanyola des del socialisme català. Per aquest historiador, fins l'aparició de la figura de Pasqual Maragall el PSC no tenia un projecte concret per Espanya.

Joan Fuster Sobrepere considera que el projecte que ha intentat desplegar el PSC durant aquests anys és un projecte federalista que vol incidir sobre la dinàmica de l'Estat per modificar-la. La dreta catalana, en canvi, ha tendit a no voler comprometre's en el projecte espanyol. 

La sentència de l'Estatut marca el final temporal d'aquest estudi. Muñoz Jofre considera que és un moment clau que afecta els fonaments del PSC. Els 3 historiadors coincideixen que el text de l'Estatut era difícilment acceptable a Madrid perquè planteja la bilateralitat i conté moltes adherències nacionalistes. A més, afirmen, la Constitució existent impedeix un desenvolupament federal. 

Podeu consultar el working paper aquí



Etiquetes

Catalunya  Espanya  política espanyola  PSC  socialisme