Llegat Pasqual Maragall

Commemoració del 30è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona.



Amb motiu dels 30 anys de la celebració dels Jocs Olímpics i Paralímpics de 1992, l'Ajuntament de Barcelona i altres institucions han volgut recordar aquella fita històrica que va canviar i transformar la ciutat durant el mandat de Pasqual Margall al capdavant del consistori.

L'acte de celebració i recepció oficial, presidit per l'alcaldessa, Ada Colau, va tenir lloc al Saló de Cent de l'Ajuntament el divendres 21 de juliol i va voler retre homenatge a les persones, voluntaris, esportistes i institucions que van fer possible l'èxit dels Jocs. Amb aquesta intenció, van assistir-hi diverses autoritats i representants del moviment olímpic com ara el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco; el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta; i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que van tenir paraules d'elogi i reconeixement pel lideratge i el paper fonamental de Pasqual Maragall en l'organització dels Jocs Olímpics i l’enorme projecció internacional de Barcelona. L'acte també va comptar amb l'assistència dels fills seus fills Airy i Guillem Maragall Garrigosa, ambdós vicepresidents de la Fundació Catalunya Europa.

La cerimònia, conduïda per la periodista Olga Viza, va comptar amb actuacions musicals i amb un acte simbòlic del llegat esportiu entre medallistes olímpics als Jocs del 92. Posteriorment, es va fer un mapping a la façana de l'edifici de l'Ajuntament, a la plaça Sant Jaume. Un espectacle de llum i imatges que va girar entorn de la transformació de la ciutat, des de l'anunci el 1986 passant pel moment històric de la inauguració dels Jocs, el 25 de juliol de 1992, fent un recorregut fins a la Barcelona actual i la Barcelona del futur. Tot plegat, un espectacle on tampoc van faltar actuacions musicals com la interpretació de l'himne "Amics per sempre", o Los Manolos, el mític grup de rumba catalana que va participar en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics.

El llegat olímpic de Pasqual Maragall

"Ciutadans del món, fa cinquanta-sis anys s'havia de fer una olimpíada popular en aquest estadi de Montjuïc. El nom del president de l'olimpíada popular és gravat allà dalt, a l'antiga porta de la Marathon. Es deia Lluís Companys i era el president de la Generalitat de Catalunya. Avui l'estadi està refet i la ciutat també, amb l'ajut de tothom, que jo agraeixo".

Així comença el discurs d'inauguració dels Jocs Olímpics que Pasqual Maragall com a alcalde de Barcelona va fer davant tot el món, el 25 de juliol de 1992. Un discurs que es va convertir en un dels moments més emblemàtics de la història dels Jocs i que està disponible a l'Arxiu Digital Pasqual Maragall. Va tenir paraules de record per la guerra dels Balcans i va proclamar Barcelona com una ciutat de pau oberta al món.

"Aquesta ciutat nostra, aquesta ciutat oberta que és Barcelona, és avui la vostra ciutat, la ciutat de tot el món".

Aquest estiu celebrem els trenta anys de la celebració dels Jocs Olímpics i els Paralímpics que van representar un projecte que va transformar la ciutat de Barcelona i Catalunya. Una fita històrica que va ser el resultat d'un projecte col·lectiu, com recorden alguns dels testimonis del programa Llegat Pasqual Maragall de la Fundació Catalunya Europa: Enric TruñóJavier Mariscal, Lluís Bassat i Manuel Huerga, tots ells protagonistes destacats de la preparació i organització dels jocs que va començar el 17 d'octubre de 1986 quan el president del COI, Joan Antoni Samaranch, va anunciar a Lausanne (Suïssa) l'elecció de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics de 1992 amb la mítica frase "A la ville de... Barcelona!".

"El millor reconeixement que podem fer a Pasqual Maragall, és mantenir viu el seu llegat".

Precisament, el fill de Pasqual Maragall, i vicepresident de la Fundació Catalunya Europa, Guillem Maragall Garrigosa, recorda en una entrevista radiofònica a RAC 1 el caràcter col·lectiu d'un èxit en què "s'hi va implicar molta gent" i que "vam viure intensament i amb l'orgull d'haver aconseguit una fita important per a Barcelona i el país", explica tot posant en valor la tasca de la Fundació Catalunya Europa i la Fundació Pasqual Maragall per mantenir viu el seu llegat: "el millor homenatge i reconeixement que podem fer al meu pare", conclou el seu fill. 

Sens dubte, l'estiu de 1992 va representar la culminació d'una cursa de fons que va començar molts anys abans, tal com narra i documenta un dels capítols del llibre "Pasqual Maragall. Pensament i acció", a càrrec de Jaume Badia, Jaume Bellmunt, Quim Brugué, Joan Fuster i Oriol Nel·lo, coordinat per Jaume Claret.

SI VOLEU VEURE LES ENTREVISTES ALS TESTIMONIS DEL LLEGAT OLÍMPIC DE PASQUAL MARAGALL, PODEU CLICAR SOBRE NOM.

  • Enric Truñó. Regidor de l'Ajuntament de Barcelona (1979-1998) responsable dels Jocs Olímpics. 
  • Javier Mariscal. Dissenyador de la mascota dels Jocs Olímpics, el Cobi, i dels Jocs Paralímpics, la Petra.
  • Lluís Bassat. Publicitari. Va ser un dels organitzadors de les cerimònies d'inauguració i clausura dels Jocs Olímpics.
  • Manuel Huerga. Director de cinema i de televisió. Va dirigir les cerimònies d'inauguració i clausura dels Jocs Olímpics.





Etiquetes