Anna Bosch, Laia Forès i Joan Raventós analitzen com el continent afronta unes eleccions decisives pel seu futur polític i social.

Europa decideix: Desafiaments, tensions i futur incertAvui, al Col·legi de Periodistes, els focus s'han centrat en un debat crucial sobre el futur de Europa, just a les portes de les eleccions europees del 9 de juny. Amb la participació destacada d'Anna Bosch de RTVE, Joan Raventós corresponsal a Brussel·les de 3Cat, i Laia Forés, intervenint des de París, l'escenari ha estat preparat per a una reflexió profunda sobre els desafiaments que s'apropen.

L'acte ha començat amb la intervenció de Dolors Camats, directora de la Fundació Catalunya Europa, i Laura Pous, vicepresidenta de l’APEC, donant la benvinguda als assistents, indicant la importància del moment, el paper del periodisme i del debat que s'apropava.

El tema central del debat ha girat al voltant de diversos punts candents. S'ha començat amb una reflexió sobre el ressorgiment de les tensions bèl·liques a Europa. La sorpresa era evident, "Qui havia de dir que una guerra tradicional tornaria a Europa? Ara ningú s’atreveix a dir que la guerra no arribarà a la UE", ha expressat amb preocupació Joan Raventós. Raventós ha posat de manifest la manca de crítica social davant d'aquesta tendència bel·licista, tenint en compte l'escalada del discurs en aquest sentit.

D'altra banda, s'ha analitzat el panorama electoral francès, on Laia Forés ha destacat un preocupant ascens de l'extrema dreta de Le Pen, percebut com un vot de càstig a Macron. Això ha posat de relleu la fragilitat dels equilibris polítics europeus i les seves implicacions futures.

Anna Bosch, per la seva banda, ha fet incidència en la importància de l'eix est-oest i el creixent protagonisme dels països de l'est en el discurs bel·licista europeu. També ha assenyalat la manca de consciència a Espanya sobre la imminència d'un conflicte bèl·lic al continent.

En conjunt, s'ha arribat a la conclusió que la Unió Europea està en un moment decisiu. Amb reptes digitals i climàtics creixents, i amb la pèrdua de pes en l'escenari mundial, especialment davant dels gegants com la Xina i els Estats Units, és imperatiu que la UE es mantingui unida i actuï amb determinació. S'ha alertat sobre les conseqüències de l'ascens de l'extrema dreta, que podrien debilitar encara més la posició de la UE en el context global.

El debat, moderat per Natalia Segura, membre de la junta de l'APEC, ha proporcionat una plataforma essencial per a la discussió pública d'aquests temes crítics. Podeu recuperar l'acte complet a través del canal de YouTube del Col·legi de Periodistes

Amb això, es tanca una setmana del Dia d'Europa intensa de reflexió i debat, mentre el continent afronta unes eleccions decisives pel seu futur polític i social.Etiquetes