Actes, premis i beques

Crònica de la Primera Jornada de Ciutat Europa

Joventut i Mobilitat per un Futur Sostenible



Aquest 8 de novembre, el Hub Social de Barcelona ha acollit l'inici de Ciutat Europa, organitzada per la Fundació Catalunya Europa, amb un diàleg intergeneracional sobre el futur urbà. La periodista Lara Malvesí ha moderat aquesta primera taula, que ha comptat amb joves de diversos sectors que han compartit inquietuds i proposat solucions per preservar el model de ciutat mediterrània tot mirant al futur i la necessitat de construir ciutats més inclusives i sostenibles. La sessió ha comptat amb la participació d'Alba Bou, tinenta d’alcalde de l’Àrea d’Urbanisme i Habitatge a l’Ajuntament del Prat de Llobregat, i Xavi Paz, alcalde de l’Ajuntament de Molins de Rei.

El debat ha abordat com protegir els negocis de proximitat davant l'amenaça de les grans cadenes i plataformes digitals, i com promoure polítiques per evitar la gentrificació i garantir habitatge assequible per a les generacions més joves. També s'ha destacat la importància de generar un sentit de comunitat malgrat la mobilitat creixent i les dificultats d’arrelament.

Aquesta sessió s'ha enregistrat i es publicarà pròximament en format videopodcast.

Posteriorment, l’eix de Transició Ecològica ha posat sobre la taula el paper de la ciutadania en el disseny d’infraestructures sostenibles i es podrà recuperar aviat a través del canal de YouTube de la Fundació Catalunya Europa. Experts com Cristina Poza de Celobert i Clementine Suraud de Revolta Escolar han exposat com involucrar millor la comunitat i superar les resistències a canvis que poden ser necessaris per garantir entorns més segurs i saludables, com per exemple al voltant de les escoles. També hem comptat amb la participació de Javier Ortigosa, cap de l’Oficina d’Infraestructures i Mobilitat del Pla Director Urbanístic Metropolità, aportant el punt de vista de les institucions des de l'AMB. Finalment, Stefen Ries, geògraf, coordinador de Innovation Academy organització sense ànim de lucre i soci oficial de la ciutat de Freiburg, i professor de la Escuela de Movilidad Sostenible, ha exposat la seva experiència des de la ciutat de Freiburg. 



En definitiva, aquesta jornada ha sigut un punt de trobada essencial per compartir experiències i propostes que impulsin el canvi cap a ciutats més humanes i sostenibles, on les necessitats de les persones estiguin al centre de la planificació urbana.

Ciutat Europa continuarà el proper 21 de novembre, amb tres taules més: Economia: Mercat Comú i Competitivitat, Urbanisme: Segregació i Pla de Barris i Governança: Articular Sobiranies. La conversa seguirà viva, amb més idees i experiències que busquen un model europeu de ciutat que no només faci front als reptes, sinó que sigui capaç d’imaginar un futur millor.


Etiquetes