Agenda

Cafè Europa: "El paper d'Europa a la 28a COP del Canvi Climàtic de les Nacions Unides"



A pocs dies perquè se celebri la 28ª Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, del 30 de novembre al 12 de desembre a Dubai, dediquem aquesta sessió del cicle de debats en línia "Cafè Europa" al paper d'Europa en aquesta cimera mundial.

Precisament, ens trobem en un moment clau en la lluita contra l'escalfament global. Es compleixen set anys de l'Acord de París, signat per gairebé 200 països, que fixa el límit de l'augment de la temperatura global a 1,5 °C. Un objectiu crucial per a evitar els efectes del canvi climàtic i que, segons els experts, es podria superar aquesta mateixa dècada, i no a finals del segle, com es preveia, si no s'apliquen mesures més dràstiques.

Coincidint amb el final de la Presidència espanyola del Consell de la UE i amb l'horitzó de les eleccions europees del juny del 2024, analitzem el lideratge d'Europa per aconseguir un acord climàtic més ambiciós.

En aquesta ocasió, en parlem amb dues expertes:

  • Laia Pinós, cap adjunta de la Unitat del Pacte Verd Europeu de la Comissió Europea.
  • Maria Serra, activista pel clima, ambaixadora del Pacte pel Clima de la Unió Europea i cofundadora de Fridays for Future Barcelona.

La directora de la Fundació Catalunya Europa, Dolors Camats, ha estat l'encarregada de presentar la sessió que modera el president de l'Associació Horitzó Europa, Albert Royo.

Pel que fa a la recomanació literària de la llibreria Nollegiu sobre el tema tractat en aquesta sessió, el títol escollit és "Habitar la terra" del filòsof, pensador i antropòleg francès, i professor de la Universitat de Ciències de París, Bruno Latour.

El llibre recull les converses amb el periodista francès Nicolas Truong i ens convida a reflexionar sobre l'ecologia, la tecnologia, el dret, la ciència o la filosofia per avançar junts per nous camins i fer habitable la Terra. Està publicat per l'editorial Arcàdia i el podeu trobar en català i en castellà.

El cicle de debats en línia "Cafè Europa" se celebra el darrer divendres de cada mes, amb caràcter divulgatiu per acostar temàtiques europees i internacionals a la ciutadania.

Podeu recuperar aquesta sessió del cicle "Cafè Europa" al canal YouTube de la Fundació Catalunya Europa i també al pòdcast Cafè Europa de la plataforma Ivoox.