Debats

Quatre episodis de 30 minuts on s'aborda un dels majors reptes del segle XXI: la transició energètica a les àrees urbanes

Estrenem #FuturUrbà, la nova docu-sèrie de la fundació a Filmin



La Fundació Catalunya Europa llança una nova sèrie documental titulada "Futur Urbà. Reptes i solucions per a la transició energètica a les ciutats". Aquesta producció, que consta de quatre episodis de 30 minuts cadascun, aborda un dels majors reptes del segle XXI: la transició energètica a les àrees urbanes.

Sinopsi

En un món on les ciutats ocupen només un 2% de la superfície del planeta però concentren més de la meitat de la població mundial i són responsables del 70% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la sèrie documental "Futur Urbà" explora com les àrees urbanes poden mitigar els efectes del canvi climàtic i reduir la seva petjada ecològica sense incrementar les desigualtats socials.

La sèrie desglossa els principis clau per a una transició energètica sostenible: l’increment de l’eficiència energètica, el canvi cap a les energies renovables i la proximitat entre les àrees de generació i consum d’energia. A més, no amaga les dificultats d’aquest procés, destacant els obstacles geopolítics, econòmics i urbans relacionats amb els usos del sòl, l’equitat social, els recursos disponibles i la governança.

Missió

L'objectiu d'aquesta sèrie és demostrar que l'aparent dilema entre eficiència ambiental i equitat social és una falsa disjuntiva. La sèrie argumenta que només una distribució equitativa dels costos permetrà una transició política i socialment viable, evitant l’increment de les desigualtats.

La sèrie s’adreça a la societat en general i, en particular, als gestors públics, els responsables empresarials i les entitats del tercer sector que treballen en l’àmbit de la transició energètica, la descarbonització urbana i les desigualtats socials. I amb l’objectiu de divulgar el coneixement de la necessitat, les potencialitats i la repercussió social de la transició energètica en les àrees urbanes europees i, especialment, en les ciutats del nostre país.



Format

Cada capítol tracta una temàtica concreta de la transició energètica, a través d’una ponència introductòria a càrrec d’un expert amb una durada de 15-20 minuts, i d’un diàleg posterior d’una hora amb 4 panelistes, representants del sector públic, el privat, l’acadèmia i el tercer sector. A més, per cada capítol s’ha gravat una entrevista amb la persona experta que fa de ponent, i una altra amb Oriol Nel·lo, coordinador acadèmic i moderador de les sessions.

El cicle de debats es va gravar a la Sala Macaya del CaixaForum Macaya (Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona), els dies 8 i 23 de novembre de 2022 i 7 i 21 de febrer de 2023.

La sèrie compta amb les aportacions d'experts de renom com Oriol Nel·lo Colom, Víctor Marcos Morell, Carles Riba Romeva, Joan López Redondo i Marta Morera Marcé, entre d'altres, que ofereixen una visió comprensiva i crítica sobre els passos necessaris per construir un món més sostenible i just.

Crèdits

Direcció, producció i realització: Fundació Catalunya Europa
Direcció de continguts: Oriol Nel·lo Colom
Edició: Marc Ruiz Grande
Càmera: Helena Martínez Aragón

Emissió: Els episodis seran disponibles a partir del 30 d’agost de 2024 a la plataforma Filmin.


Etiquetes